Türklerin Batı yönündeki göçleri genelde Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlara ya da Doğu Avrupa'ya yapılıyordu. İslamiyetin kabul edilmesi ile birlikte Hazar Denizinin güneyinden de göçler yapılmasını mümkün kıldı. Hatta Azerbaycan'a gelen Türkler burada Anadolu'ya akınlar (gaza hareketleri) yapmaktaydı.
Tuğrul ve Çağrı Beyler idaresindeki Selçuklular da Maveraünnehir ve Harizm'de kalmanın zorlaşması sebebiyle Horasan'a göç ettiler (1035). Kaynaklara göre bu dönemde Horasan'da Türkmenler nüfusun çoğunluğunu oluşturuyordu. Ceyhun Nehrini 4000 kişilik bir kuvvetle geçen Selçuklular Nesa ve Ferave bölgesini istila ettiler. Gazneli Mahmud'a da mektup göndererek Sultanın topraklarına neden izinsiz girdiklerini, eğer burada yaşamalarına izin verilirse askeri anlamda Gaznelileri destekleyeceklerini bildirdi.
Selçuklular Sultandan bu isteklerini Sahib-i Divan-ı Risalet ve vezire iletti. Ancak bu durum onları kaygılandırıyordu. Çünkü bu topluluk büyük amaçlar için oraya gelmişti.
Sahib-i Divan-ı Risalet: Devletin iç ve dış yazışmalarını yapan kurumun başındaki en üst düzey görevli, tuğracı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.