Coğrafi Konumu:

Osmanı Beyliği, müslümanların topraklarıyla, hıristiyan topraklarının kesiştiği Söğüt ve Domaniç bölgesinde kurulmuştur. Bu nedenle bir uç beyliğidir.

Osmanlı Beyliği'nin uç beyliği olması, uzun süre Anadolu'dan tehdit almamasına ve hıristiyanlar ile yaptığı savaşlarda Anadolu müslümanları tarafından desteklenmesine neden oldu. Bu yüzden Osmanlı Devleti'nin batılı devletler ile yaptığı her savaş, cihat ya da gaza olarak görülmüştür.

Osmanlı Beyliği, uç beyliği olduğu için Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkmen boylarının tercih ettiği beylik olmuş, bu sayede çok küçük bir beylik olduğu zamanlarda bile nüfus sıkıntısı çekmemiştir.


Siyasi Boşluğun Etkisi

Osmanlı Beyliği kurulduğu sırada, Anadolu ve Balkanlarda güçlü bir devlet yoktu. Bizans İmparatorluğu ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin zayıflamış olması, ilk zamanlardan itibaren Osmanlı'nın işine yaramıştır.


Örgütlenmedeki Başarısı

Osmanlı Beyliği, ilk hükümdarlarından itibaren gerek Anadolu Selçuklu Devleti, gerekse Bizans İmparatorluğu'nun örgütlenmelerinin etkisinde kalmıştır. Divan örgütü, medrese, düzenli ordu, toprak sistemi gibi organizasyonlarını kısa sürede tamamlamış, kendine özgü sistemler de geliştirmiştir.

Avrupa'da feodalitenin, kralların yetkilerini kısıtladığı, doğuda ise Türk Devletlerinin, hanedanın ortak malı olarak görüldüğü günlerde, Osmanlı Devleti'nde mutlak monarşik anlayış yerleşmişti. I. Murat'tan itibaren, devlet hükümdarın malı olarak görülmüştür.


Mantıklı Siyasetlerin Etkisi:

Osmanlı Beyliği kurulduğu sırada Anadolu Beylikleri arasında, Anadolu Selçuklu Devleti'nden kalan mirasın paylaşımı konusunda  kısır savaşlar vardı. Osmanlı Devleti'nin de bu mücadeleye girmesi pek sonuç vermeyeceğinden, Osmanlı Yöneticileri yönlerini batıya döndürmüşlerdir.


Diğer Etkenler:

- Osmanlı Beyliği'nin Anadolu'nun en önemli kara ticaret yolu üzerinde kurulmuş olması.

- Anadolu'da dini, ekonomik, sosyal ve siyasal etkileri olan, meslek teşkilatlarının (lonca) yöneticisi durumundaki Ahilerin desteğinin alınması.

- Kurucularının, Oğuzların değer verilen bir kolu olan Kayı boyundan gelmeleri.

- Rumeli'ye geçebilmiş olması.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler:
Coğrafya Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi