Austerlitz Muharebesi Austerlitz Muharebesi Çekce: Bitva u Slavkova ya da Üç İmparatorun Savaşı, Napoleon Bonaparte'ın kesin zaferi ile sonuçlanmış ve Napolyon Savaşlarının ilk muharabesidir. Savaş Çek Cumhuriyeti'nin Moravya eyaletindeki Austerlitz kasabasında olmuştur. Bu savaş taktiği halen modern savaşın en iyi taktiği olarak kabul edilir.
Savaştan önce
Fransız İhtilalinden sonra Fransa büyük bir ordu ile Avusturya'nın üstüne yürüdü. Böylece Napolyon Savaşlarının İlk Koalisyon Savaşının başlandıcı olarak kabul edilir. Amiens Antlaşmısından sonra Fransızlar intikam ateşi ile yanıyorlardı. Bonapart'a göre Avusturyalılar askerlik
vasıfından yoksun insanlardı.
Savaş Dönemi
Fransızların saldırıya geçtiği haberini alan Avusturya İmparatoru II. Franz hemen harekete geçti ve müttefiği olan Ruslara mesaj yollayıp yardım talep etti. Ruslar yardıma geleceklerini söyleyip harekete geçtiler. Avusturyalılar müttefiklerini beklemeye koyuldu. Ancak Fransızlarla karşılştılar ve bozguna uğrayıp geri çekildiler. Sonra Fransızlar beklemeye koyuldular. Avusturyalılar Ruslarla birleşip 85.000 kişilik büyük ordu ile Fransızlara karşı harekete geçtiler. Ruslar ve Avusturyalılar barutlu silahların çıkmasıyla atlıları terketiler.
Ancak Fransız ordusunda ise atlılar mevcut idi. Avusturya ile Rusların üzerine geldiklerini haber alan Fransızlar hemen düzenini aldı ve 75.000 kişilik ordusu vardı. Bunların 25.000 süvari idi.Bunları ormana yerleştiren Napolyon Avusturyalıları ve Rusları beklemeye koyuldu. Sonunda karşılaşma gerçekleşti ve hemen taaruza geçen Avusturyalı ve Ruslar Fransız savunmasını zorluyordular. Ancak ormanda bekleyen Fransız süvarilerden haberi yoktu. Fransız savunması çözülmeye başlayınca Fransız süvariler ani saldırya geçerek Avusturyalı ve Rus askerlerini biçti.
Rus General Przhebisheveski olanları şöyle anlatıyordu:
Ben..Savaş 07:00'de başlayan 16:00'ra kadar devam eden taaruzumuzda çözüldüklerini sandık. Ancak Napolyon'nun süvarileri günü kurtardı..
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.