islamiyetin genişlemesi, 4. halife devri, dört halife dönemi, emeviler dönemi, emeviler devri, islamiyetin genişlemesi halifeler ve emeviler dönemi
c. İslamiyet'in Gelişmesi
(i) Halifeler ve Emeviler Dönemi: Hz. Muhammed'in 632'de ölümünden 661 yılında Emevi hanedanlığının kurulmasına kadar olan döneme "Halifeler Dönemi" denir. Sırasıyla, Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali, Müslüman dünyasının hem dini hem de siyasal önderleri oldular. Bu dördü İslamiyet'i Arap yarımadasında güçlendirmişler, Bizans İmparatorluğu ve İran'da Sasani Devleti'nin Suriye, Filistin, Mısır, Irak ve İran topraklarını ellerine geçirmişlerdir.
Bu dönemde Emevi, adı verilen bir aile yönetim konusundaki yetenekleriyle güçlenmekteydiler. 661 yılında Ali'nin öldürülmesinden sonra, bu aile yüz yıla yakın sürecek bir hanedanlık kurarak halifeliği devraldılar. Emeviler İslam dünyasına önemli değişiklikler getirmişlerdir. Başkenti Şam'a taşıdılar, devletin sınırları Kuzey Afrika, İspanya ve Asya'nın bir bölümünü kattılar, yönetimi yeniden düzenlediler ve seçimle işbaşına gelen halifelik yerine ırsi bir sistem kurdular. Ayrıca, iktidarları süresince, İslam topluluğunun tümüyle Arap olan yapısal değişmeye ve başka ırkları da içermeye başladı.
Not: Bu ilgili makale Oral Sander'in "Siyasi Tarih ilkçağlardan 1918'e" adlı eserinden yararlanıp yazılmıştır.
Kitabı İmge yayınevinden temin edebilirsiniz.
-
Siyasi Tarih'in Tum Konuları icin >> Siyasi Tarih << Sayfasına Bakmanizi Oneriyoruz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.