Orhan Bey'in Bizans'tan Bursa ve Kocaeli Yarımadasını alması sadece batıda büyüme ile ilgili değil, aynı zamanda Anadolu egemenliği ile ilgilidir.
İç kargaşa yaşayan Karesioğulları Beyliği'nin alınması ise, Osmanlı Devleti'nin Anadolu'da Türk Birliği sağlamak için attığı ilk adımdır.
Osmanlı yöneticilerinin Balkanlardaki başarılı politikaları, Anadolu Türk Beyliklerini etkilemiştir. Özellikle I. Murat'ın fetihleri, Anadolu Türk Birliği konusunda Osmanlı Devleti'ne rakip olarak Karamanoğulları'nın kalmasını sağladı.
Osmanlı Devleti kurulduğu sırada Anadolu'nun en büyük güçlerinden olan Germiyanoğulları, Osmanlı Devleti'ne katılmaya karar vermiş, kız verme bahanesiyle bu birleşme büyük oranda gerçekleşmiştir. Germiyanoğulları topraklarının önemli bir kısmı çeyiz olarak Osmanlı Devleti'ne geçti.
Hamitoğulları beyliği de, Karamanoğulları'nın baskısından bunalmış, Osmanlı Devleti'ne katılmak için topraklarının büyük kısmı olan Isparta ve çevresini Osmanlılara satmıştır.
I. Murat zamanında bu atılımlar, Osmanlı ile Karamanoğulları'nın arasını açmış, bu dönemde başlayan çatışmalar sonuçsuz kalmıştır.
I. Beyazid döneminde, İstanbul'un kuşatılması nedeniyle yapılan Niğbolu Savaşı sırasında, Karamanoğulları Osmanlı topraklarına saldırdığı için bu beyliğe son verildi.
İstanbul'un fethi için Anadolu'da da istikrar kurmanın gerekliliğini anlayan I. Beyazid, Anadolu Türk Beyliklerinin tamamına yakınını aldı. Yalnızca Dulkadiroğulları'nın Fırat Irmağı'nın doğusunda kalan toprakları alınmadı. Çünkü bu bölge Timur İmparatorluğu'nun etkisi altındaydı. Bu fetihler nedeniyle I. Beyazid'in Anadolu Türk Birliği'ni kuran ilk Osmanlı padişahı olduğu söylenebilir.