Doğu Türkistan Gerçeği

Bağımsızlık. Bu sevdanın son Türk coğrafyasındaki örneğidir Urumçi. Urumçi Türkistan coğrafyası içerisinde yer alan Çin Moğolistan ve Afganistan'la çevrili Çin halk(ne kadar halk cumhuriyeti kabul edilirse) cumhuriyetine bağlı özerk bölge. Pekala, neden bu kadar Çin için önem arz ediyor. Bunun sebebi iklim mi' Denizden yüksekliğinin fazla olmasından ve toprak yapısında dolayı çölleşmiş kurak iklime sahiptir.

Pekala, arazi yapısından mı' Dağlık bir bölgeye sahip olduğu için bu da kabul edilemez. Pekala neden nedeni apaçık belli Amerika neden Afganistan'ı neden Irak'ı işgal etmişse Çin de Urumçi bölgesindeki Turfan Uygurlarını soy kırıma uğratarak o bölgenin zengin yer altı kaynaklarına egemen olmak düşüncesindedir. Çin'deki petrol üretiminin %30'u bu bölgeden çıkarıldığını düşünürsek ve komünist rejimle yönetilen Çinin yapmış olduğu askeri hareketin nedeni anlaşılır. Dünya dengelerinin değişmeye başladığı bu günlerde Çinin en çok korkudan bir bölge olan Batı Türkistan coğrafyasının komünistliğin kalesi kabul edilen S.S.C.B'nin 1991 yılında parçalanarak Türki Devletlerin Batı Türkistan'a hakim olmasından sonraki gelişmeler göz önüne alınarak büyük orta doğu projesi içerisinde Amerika'nın bu bölgede lider ülke olma düşüncesinin Çin politikasıyla çatışıyordur. Bu çatışma içerisinde elindeki fırsatları korumak için Uygur Türklerinin çoğunlukta bulundukları Doğu Türkistan coğrafyasının nüfusunu Çin lehine değiştirerek bu bölgedeki yapmış oldukları politikanın gerçekleşmesini düşünmüşlerdir.

Bu Doğu Türkistan coğrafyasının tarihi ne zaman nerde kiminle başlamıştır. M.Ö. 326 yılında Büyük İskender'in bölgeden çekilmesinden itibaren bölgede kendini göstermeye başlayan bilinen ilk Türk devleti olan HUN hâkimiyetindedir. Bölge, M.Ö 300 yılından itibaren Türk bölgesi olarak anılmaya başlamış sırasıyla Tabgaç, Göktürk, Uygur, Kırgız ve son olarak ta Moğol hâkimiyetine giren coğrafya; 1759 yılında Çin yönetiminin bu bölgeyi kendine bağlı bir eyalet haline getirmekle sonuçlanmıştır. Bu esaret yılları içerisinde gerçekleşen 42 bağımsızlık hareketi başarısız olmuş ve bölgede Çin baskısı daha da artmıştır.1863 yılında DEVLET-İ ALİ OSMAN destekli gerçekleşen isyan sonucunda Kaşgar merkezli Türkistan Cumhuriyeti kurulmuştur. Osmanlı devletinin bu dönem içerisinde Türkistan Cumhuriyetine destek olamaması üzerine tekrar Çin Doğu Türkistan'ı Rusya ise Batı Türkistan'ı işgal ve sömürge hareketlerine girişmişlerdir.1877 den günümüze değin gerçekleşen bu bağımsızlık hareketinin alevlendiği coğrafyada 1 Ekim 1949 yılında Çin hanedanlığında gerçekleşen devrim ile komünist rejim Çin coğrafyasına egemen oldu. Ne kadar Çin coğrafyası içerisinde kalsada bölgede hiçbir zaman komünist rejim kurulmamış ya da destekçi olmamıştır. Eşitlik ve özürlük çağrısıyla başa geçen komünist lider Çay Kay Şek Japon savaşından elde ettiği başarılarla halkın gözündeki kurtarıcı idi. Bu günden sonra gerçekleşen Doğu Türkistan coğrafyasına Çinli halkın yerleştirilmesi ve Uygur Türklerinin çeşitli bahanelerle katledilmesiyle Çinin Doğu Türkistan projesi gerçekleşmeye başlamıştır. Çin Halk Cumhuriyetinin Birleşmiş Milletler daimi üyesi olmasından dolayıdır ki birlik ve düzeni sağlama sloganıyla kurulmuş olan bu cemiyetin Doğu Türkistan'da olanlara kayıtsız kalması ve bu coğrafyadaki ölümlerin toplu bir ölüm olmadığı için dünya kamuoyunda soykırım olarak görülmeyerek Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir iç sorunu olarak görülmektedir.

Amerika Birleşik Devletlerinin son olarak yaptığı açıklamada Çin Halk Cumhuriyetini yaptığının bir soykırım olduğunu beyan etmesi çıkar çatışmasının bir göstergesidir. Bu dünya siyasetindeki oyunda kaybedenler ve ezilenler her zaman coğrafya'nın asıl sahibi olup ancak figüran rolünde olanlardır. Biz bu coğrafyanın çıkar çatışması içerisinde erimesine ve bu coğrafya halkının yok olmasına karşı çıkmayı ve dur demeyi bir borç biliriz.

RAMAZAN BİLİR

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğrafya Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi