Tarih tutkunlarına özel kitapçı

Kendisi yarı amatör bir tarihçi olan Necip Azakoğlu'nun sahibi olduğu kitapçı, hem amatör olarak tarihe ilgi duyanların hem de akademik çalışma yapan üniversite öğrenci ve öğretmenlerinin vazgeçilmez mekanı. İlk başta sadece kitabevi olarak tasarlanan mekan sonradan semt sakinlerinin ve tarih meraklılarının istekleri doğrultusunda bir söyleşi ve kültür merkezi halini almış. Necip Azakoğlu, işletme okuyup uzun yıllar turizmle ilgilendikten sonra "Benim istediğim başka türlü bir şey" diyerek bu alana eğilmiş. Tarihe olan ilgileri arttıkça eşi ve kendisinin ortak fikriyle bir tarihçi kitabevi açmaya karar vermişler. Bu kitabevinin diğerlerinden farklı olarak araştırma yapanlara yol gösterecek her türden tarih kaynağını barındırmasını hedeflemişler. Kitabevi bir süre sonra tarih meraklılarının uğrak mekanı ve Modalıların sahiplendiği bir mekan haline gelince, Azakoğlu ikinci katı araştırma bölümü olarak tasarlamış. Sonra çeşitli konularda alanında uzman konuklarla söyleşiler başlamış. Aynı zamanda Türk Tarih Kurumu'nun bayiisi olan Tarihçi Kitapevi'nde ODTÜ Türk Dili Edebiyatı Bölümü profesörlerinden Belma Baskett'in öncülüğünde başlatılan okuma kulübüyle semt sakinleri her ay toplanıp bir kitap belirliyorlar ve bir ay sonra okudukları bu kitabı hep birlikte tartışıyorlar.

Aşk mektubu ya da bakkal defteri

Semt sakinlerinin ilgisi sadece kitaplardan faydalanmak ve etkinlikleri takip etmekle kalmamış. Aile tarihlerini araştırmak isteyenler soluğu burada almaya başlamış. Necip Azakoğlu, "Kimi zaman ellerinde çok önemli tarihsel bir belge olduğu sanıyla gelenler oluyor. Bunların bazen aşk mektubu ya da bakkal defterinden bir sayfa olduğu ortaya çıkıyor" diyor.

Ne tür kitaplar var'

Tarihçi Kitabevi'nde başta Türkçe olmak üzere Osmanlıca, İngilizce ve Almanca dillerinde, Anadolu tarihi kitapları, hatırat, biyografi, tarihi roman, sanat romanları, mitoloji, arkeoloji, ekonomi, denizcilik, sosyal ve kültürel tarih araştırmaları üzerine kitaplar var. Kitabevine araştırma yapanlar faydalansın diye bağışta bulananlar da olmuş. Hatta evdeki tarih ansiklopedilerinin yanında Osmanlıca yazılmış çok değerli kitapları dahi bağışlayanlar çıkmış.

Siteleri: tarihcikitabevi.c o m

Tel: 0216 418 68 86

Haber: Gökçe Uygun

Fotoğraflar: Ulaş Yılmaz

(Milliyet, 18.03.2010)

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğrafya Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi