olay ve olgu, olay ve olgunun arasındaki farklar, olay ve olgu kavramları, olay ve olgu nedir, olay nedir, olgu nedir, olay ve olgu hakkında bilgi

Olgu ve Olay Arasındaki Farklar

Hayat içerisinde tek tek meydana gelen değişmelere olay denir.
Olgu ise, aynı türdeki olayları bir bütün olarak anlatmak için kullanılan bir kavramdır.
Olgu, olaya göre daha soyut ve geneldir. Belli bir yer ve zaman söz konusu değildir.
Olayı olgudan ayıran diğer önemli bir özellik ise olayın başlangıç ve bitiş tarihinin belli olmasıdır.
Olaylar belli bir süre içerisinde meydana gelir; Anadolu'nun fethi, Kurtuluş Savaşı, Lozan Barış Antlaşması tarihi bir olaya örnek olarak gösterilebilir.
Olgu genellik ve süreklilik gösterir, Anadolu'nun Türkleşmesi, Türkiye'nin çağdaşlaşması tarihi olguya örneklerdir.
O halde kısa sürede olup biten işler olay, uzun bir zaman diliminde oluşan durumlar ise olgudur.

Görüldüğü gibi olay ile olgu arasında kısa sürede olup bitme şartı bulunmaktadır. Şimdi olgu ile olay arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için birer örnek verelim. Örneğin 1071 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında geçen Malazgirt Savaşı bir olaydır. Bu savaşta Bizans İmparatorluğu yenilmiş Büyük Selçuklu Devleti galip gelerek Anadolu'nun kapıları Türklere açılmıştır. Bundan sonraki süreçte Anadolu'nun Türkleşmesi ise zaman alan, bir anda olup bitmeyen bir durum olduğu için bir olgudur.

Anlaşıldığı üzere olay hemen olup biten bir durum iken olgu devam eden, bir zamana yayılan durumdur. Düşünün ki bir günde 1 ayda 1 yılda Anadolu'nu Türkleşemezdi. Ancak Malazgirt Savaşı çoktan olup bitmişti.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğrafya Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi