Dandanakan Savaşı, 1040 yılında Gazneliler ile Selçuklular arasında Dandanakan yakınlarında yapılan savaştır.
Ailelerini ve ağırlıklarını Balhan Dağlarındaki soydaşlarının yanına gönderen Selçuklular savaşta Gaznelileri çöle çekmeye çalışacaklardı. Sultan Mesud onların taktiğini bildiği için hızlı askerlerle yola çıktı. Ancak Gazne ordusu 1035'ten bu yana savaşıyor ve oldukça yorgundu.
Nihayet Dandanakan yakınlarında karşı karşıya gelen Gazneliler ve Selçuklular kader savaşına başladı. Selçuklular küçük birlikler halinde Gazne ordusunu yıpratıyor, su kuyularını tahrip edip onları susuz bırakıyordu. Ayrıca bazı Gaznelilerin de bu susuzlukta Selçuklu tarafına geçmesi, Sultan Mesud'un tüm bu olumsuzluklara rağmen hücum emri vermesi Gaznelilerin savaşı kaybetmesine neden oldu. Sultan Mesud Gazne'ye kaçtı.
Selçuklular bu savaşta 16000 kişilik orduyla kendilerinin 5 katı büyüklüğündeki bir orduyu yenmeyi başarmıştı. Selçukluların kazanmasında bunun onlar için bir ölüm-kalım savaşı olması, hafif süvari birlikleri olması, doğru stratejiler kullanması etkili olmuştur. Ayrıca Gazne ordusu birden çok milletten oluşurken Selçuklular aynı soydan geliyor ve aynı ruhla savaşıyordu.
Gazneliler bu savaş sonrasında önemli merkezleri Harizm ve Horasan'ı kaybetti. Afganistan - Kuzey Hindistan topraklarına çekilerek 1187 yılına kadar siyasi varlıklarını sürdürdüler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.