tek bir ışık damlası bile zifiri karanlıkta parıldar koca ışıkta ise karanlığa yer yoktur karanlık ışığı hapsedemez ama ışık karanlığı hapseder.
-
Çarlık Rusyasında Jülyen takvimine göre 24 Ekim 1917de, (Miladi takvime göre 7 Kasım 1917) Petrograddaki Kışlık Sarayın Lenin önderliğindeki Bolşeviklerin eline geçmesi ve sovyetler birliğini Karl Marx sosyalist devrimin kapitalizmin en gelişmiş ülkelerinde olacağını çünkü en çok acının o ülkelerde olacağını söylüyordu. Bu yüzden devrimin ilk olarak Almanyada olacağını düşünüyordu. Lenin bu düşünceye bir yenilik getirdi en gelişmiş ülkelerde devrimin olmamasının sebebinin kapitalist ülkelerin kendi halklarının yaşam standartlarını nispi olarak yükseltmesi ve ayaklanmaların önünün kesilmesiydi bu yüzden devrim daha az gelişmiş ülkeülkelerde olacak diyordu. Ve devrimin rusyaya kaymakta olduğunu söylüyordu lenin düşüncelerinde haklı çıktı ve devrim rusyada gerçekleşti. Rusya 1800′lü yıllarda kaotik bir dönem yaşıyordu bu dönem gorki,tolstoy ,dostoyevski,gogol,turgenyev vb. yazarların kitaplarında çok iyi anlatılmıştır gogolun palto kitabında o dönemin rüşvet olayları, yolsuzlukları adam kayırmaları çok iyi anlatılmıştır. gorkinin ana kitabında kapitalizmin vahşiliği ve işçi sınıfının bilinçlenmesi çok iyi anlatılmıştır. Çar ikinci nikolay ülkeyi despotlukla yönetti en iyi yönetim baskıdır diyerek muhalifleri yok etti. Oysa devrime zemin hazırladığını göremedi. İnsanlar çok uzun zaman açlık ve sefaalet çektiler kendi haklarını savunmak için sendika veya başka örgütlenmeler minimuma indirgenmişti lisede ,üniversitede özgür düşünce yasaktı ve böyle öğrenciler okuldan atılıyordu.( Bunlardan biri lenindir) bu zor şartlarda RSDİP(rusya sosyal demokrat işçi partisi) kuruldu(1895) parti çok uzun zaman geçmeden iki kanada ayrıldı bolşevikler(çoğunluk) ve menşevikler(azınlık) leninin önderliğindeki bolşevikler tek yolun devrim olduğunu savunuyordu menşevikler ise burjuvazi ile anlaşılabileceğini düşünüyorlardı. 9 şubat 1905 te tarihe kanlı pazar olarak geçen olay gerçekleşti 100 000 işçi çar ikinci nikolaya dilekçe sunmak üzere barışçıl ve sakin şekilde kışlık sarayına yürüdüler çar ikinci nikolay bu barışçıl yürüyüşe karşı silahla cevap verme emri verdi ve 1000 in üzerinde insan öldü yaklaşık 5000 kişi yaralandı. ve 8-16 aralık 1917 de bolşeviklerin önderliğinde genel grev olur bu durum üzerine çar ikinci nikolay tahttan iner ve ülkede cumhuriyet ilan edilir.(şubat devrimi) Ama hala yönetim burjuvadan oluşuyordur(menşeviklerle ortak iktidar) bunun üzerine bolşevikler tekrar harekete geçer ve bütün iktidar sovyetlere sloganı ile jülyen takvimine göre 24 ekim 1917 de(7 kasm 1917) leninin önderliğnde devrimi gerçekleştirirler. küresel sermayenin bugünkü krizi çelişkileri derinleştiriyor ve toplumsal üretimin tek elde toplanmasının yalnışlığını gösteriyor bu da ekim devriminin değerini anlatıyor. özgür ve eşit bir dünya dileğiyle
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.