sütçü imam olayı, sütçü imam olayı hakkında bilgi, sütçü imam olayı nasıl oldu, sütçü imam olayı ne zaman oldu

Sütçü İmam Olayı
Fransız kuvvetlerinin Maraş'a girişlerinin ertesi günü 31 Ekim 1919 tarihinde Fransız ve Ermeni askerler üçer-dörder kişilik gruplar halinde çarşı - pazar ve mahalleleri dolaşıyordu. Türklerin bazılarını dövmelerinin yanında, Türk milletini ve Türk Hükümeti'ni aşağılayıcı sözler sarf ediyorlardı. Bardağı taşıran son damla, Fransız askerlerinin Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan Türk kadınlarına sarkıntılık etmeleri olmuştur.

Bir grup Fransız - Ermeni askeri ikindi üzerinde Uzunoluk Caddesi'nden kışlaya dönüyorlardı. Askerler yol değiştirerek hamamdan çıkan kadınların inmekte oldukları alana yöneldiler ve kadınlardan birine yaklaşarak "Artık burası Türklerin değildir, Fransız memleketinde peçe ile gezilmez." diyerek kadının peçesini yırttılar. Peçesi yırtılan ve zor durumda kalan kadıncağız bayılıp yere düştü. Diğer kadınlar da imdat istercesine bağırmaya başladılar. Olayı karşıdaki kahveden gören Türkler dışarı çıkarak askerlerin üzerine yürüdüler. Türkler, askerleri uyararak yollarına devam etmelerini söylediler. Askerler kötü sözler sarf ederek silah kullandılar. Bu arada Çakmakçı Sait şehit oldu ve Gaffar Osman yaralandı.

Sütçü İmam

Bu arada asıl adı Ali olan Sütçü İmam Uzunoluk Caddesi'ndeki dükkânında süt satarak geçimini sağlıyor, hem de ücretsiz olarak imamlık yapıyordu. Kadınların çığlıklarını ve bağırışlarını duyan Sütçü İmam, tabancasını alarak dükkânından hızla olayın olduğu yere geldi. Silahını Çakmakçı Sait'i vuran askerin üzerine boşalttı. Sütçü İmam'ın silahı ile yaralanan asker, arkadaşlarının yardımı ile kışlaya götürüldü. Yaralı asker bir gün sonra öldü. Sütçü İmam ise, Nalbant Bekir'den aldığı bir atla Bertiz'in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey'in yanına gitti. Sütçü İmam Ermeni ve Fransızlar tarafından sürekli arandı. Bulunması için de Maraş Hükümeti çok sıkıştırıldı. Bütün çabalara rağmen Sütçü İmam bulunamadı.

Sütçü İmam'ın bu unutulmaz kahramanlığından dolayı halk adeta birbirine kenetlenerek kardeş oldu. Birlik ve beraberliğin en güzel örneği bundan sonra da yaşandı. Bundan sonraki olaylarda ve savaşlarda Maraşlılar aslanlar gibi dövüştüler. Sütçü İmam olayı, Maraş savunmasında yeni bir ışık, yeni bir zafer yolunu açmış oldu.

Cumhuriyet döneminde 1992 yılında Maraş'ta yapılan üniversiteye Sütçü İmam Üniversitesi adı verilmiştir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğrafya Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi