1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı

Tarih
1742 - 1746

Bölge
İran

Sonuç
Kerden Antlaşması

Taraflar

Safeviler
Osmanlı (III.Osman)

1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı devleti İran'daki karışıklardan dolayı İran'a savaş açtı. Rusya'da İran'daki karışıklığı fırsat bilerek İran'a savaş aştı. Rusların Kafkasyaya girmesi üzerine Osmanlı devleti ile Rusya arasında gerginlikler oluşdu.Fransa'nın girişimleri Osmanlı devleti ile Rusya arasında 1724'de istanbul antlaşması imzalandı.

Bu antlaşma osmanlı ile rusya arasında imzalanan dostluk antlaşmasıdır. Rusya bu savaşlarda İran'la yapdığı savaşları kaybetdi ve İran'dan toprak kazanamadı. Osmanlı Devleti ise başarılı olarak 1732'de Ahmet Paşa Atlaşmasının imzalanmasını sağladı.

bir süre sonra İran'ın ahmet paşa antlaşmasını tanımlayarak Osmanlı Devletine tekrar savaş açması üzerine yapılan mücadeleler sonucunda 1746'da Kerden Antlaşması imzalandı.Bu antlaşma, 1736 da imzalanmış Kasrı Şirin Antlaşmasının maddelerini içermektedir. bu nedenle II. Kasrı Şirin Antlaşması olarak bilinir.

 

Kerden Antlaşması

Kerden Antlaşması

İmza

- yer
1746

İmzacı devletler
Safevi Devleti

Osmanlı (III.Osman)

Dilleri
Osmanlıca, Farsça

Kerden Antlaşması 1746 tarihinde Osmanlı Devleti ile Afşar Hanedanı kurucusu Nadir Şah'ın yönettiği İran arasında imzalanmış bir antlaşmadır.

Bu antlaşma II. Kasr-ı Şirin Antlaşması olarak da bilinir. Çünkü bu antlaşmayla Kasr-ı Şirin Antlaşması sınırlarına geri dönülmüştür. Kerden Antlaşması Osmanlı-İran savaşlarına son verdi ve barış dönemini başlattı.

Dönemin padişahı III. Osman'dır. İranla Yapılan son anlaşmadır.

Aslında III. Mustafa 1730'da tahtan çekilince 20 yıl boyunca kafes hayatı yaşamış III. Osman 1754 yılında vefat edince III. Mustafa tekrardan başa geçmiştir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler:
Coğrafya Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi