Osmanlı saray mutfağı.

Matbah-ı Amire'nin her çeşit tatlılar ile reçel, şurup ve macun gibi tatlı çeşidini yapanların bağlı bulundukları ocağın adıdır. Burada kokulu macun da yapılırdı. Ata Bey'in Enderun Tarihi'nde (1297) verdiği bilgiye göre "Bu ocakta senede bir defa ilk baharda büyük kazanlarla bir çok nane, dar-ı fülfül, hevlican, gül, gelincik macunları kaynatılır, nefs-i hümayun için baş lalaya, kilerin başkullukçusu ile lüzumu kadar gönderildiği gibi saray iç ve dış dairelerine ve Silahtar, Darüssade ağası ve diğer bütün saray mensuplarına da dağıtılırdı."

Helvahane ocağı mensuplarının bir kısmı sürekli, diğer bir kısmı da geçici bir zaman için hizmet ederlerdi.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Adınız:
Mesajınız:
 
© 2015 Tarih Sitesi
Coğrafya